Akronimai, terminai ir žargonas knygų bloguose: I dalis


Jei skaitote knygų blogus tikriausiai dažnai susiduriate su įvairiais akronimais* ar terminais, kurių negalite suprasti, ypač jei jie anglų kalba. Nors su tuo galima susidurti ir kasdieniame gyvenime, nes anglų kalba yra daug paprastesnė ir labai dėkinga žodžių sutrumpinimams. Juk kone kiekvienas žino tokį akronimą , kaip „LOL“ (laugh(ing) out loud – garsiai juoktis). Šiandien pažvelkime su kokiais akronimais, terminais ar žargoniškais žodžiais galite susidurti knygų bloguose, ypač, jei skaitote anglų kalba.

*Akronimas – termino, kurį sudaro keli sudėtiniai žodžiai, sutrumpinimas, panaudojant tų žodžių pirmąsias (kartais – ir kitas) raides.

Terminai, kai kalbama apie santykius tarp veikėjų

OTP (One True Pairing) – pora, kaip sakoma, sukurta danguje, už kurią tu sirgsi iki pat galo.
NOTP (No-TP) – iš esmės priešybė OTP, nes tu jokiu būdu nenori, kad šie du žmonės būtų poroje!
BROTP/Bromance – vyriška, tikra draugystė tarp vaikinų.
Ship – terminas, kilęs iš žodžio „relationship“, reiškiantis, kad tu nori, kad du veikėjai būtų kartu, tu už juos sergi.
HEA (Happily Ever After) – laiminga pabaiga.
Book Boyfriend/Girlfriend – vaikinas ar mergina iš knygos, kuriuos svajoji matyti realiame gyvenime.
Insta-love/Insta-lust – fenomenas, kuris dažnai pasitaiko romantinėse knygose, kai pora susitinka ir akimirksniu įsimyli (ar pajunta trauką).
Love Triangle – meilės trikampis, kai pagrindinis veikėjas/veikėja negali apsispręsti kurį iš dvejų partnerių pasirinkti. Tai ypač nervina, jei tokie santykiai ir abejonės išsitęsia per kelias knygas. Nors pasitaiko, kad meilės trikampis būna ir nebūtinai toks, pagrindinis veikėjas nuo pat pradžių būna įsitikinęs savo jausmais, tačiau jo gali siekti ir ne jo meilės objektas.
Harem – šis terminas dažniau sutinkamas anime ar mangose, kai veikėju vaikinu domisi trys ir daugiau merginų.
Reverse harem (atvirkštinis haremas) – šis terminas taip pat dažniau sutinkamas anime ar mangose, kai viena veikėja domisi trys ir daugiau vaikinų. Knygose tai sutinkama rečiau, kaip pavyzdį galima nurodyti  P. C. Cast ir Kristin Cast „Nakties namų“ seriją, kur įvairaus tipo santykių painiava buvo tarp pagrindinės veikėjos Zojos ir net nebepamenu kelių vaikinų.
Slash Fiction –  kai suporuojami tos pačios lyties veikėjai (dažniausiai vaikinai).

Su veikėjais/siužetu susiję terminai

MC (Main character) – pagrindinis veikėjas.
POV (Point of view) – knygos pasakojimo perspektyva, pasakotojas.
Dahpne – Dafnė, arba veikėja mergina, kurią visada reikia gelbėti (užuomina į Dafnę iš „Skūbi Dū“).
Mary Sue – Merė Sjū, arba mergina, kuri atrodo per tobula/per gera.
Manic Pixie Dream Girl – veikėja mergina, kuri vaizduojama kaip gyvybinga, su kuria linksma bendrauti, kurios tikslas yra įkvėpti veikėją vaikiną labiau vertinti gyvenimą. Tokios veikėjos yra John Green arkliukas, jas galima sutikti ko gero kiekvienoje jo knygoje, kad ir „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“.
Twist – sulietuvintai tvistas, kuris reiškia netikėtą knygos siužeto posūkį, kai dramatiškai pasikeičia pats siužetas ar veikėjas.
Info-Dump – kai autorius pasitelkdamas pasakojimą ar dialogą vienu metu pateikia daug antraplanės informacijos.

amžiaus grupių/ŽANRŲ skirstymas

PB (Picture book) – iliustruota knyga. Tai knyga, kurioje iliustracija yra tokia pat svarbi (o kartais net svarbesnė), kaip ir tekstas. Dažniausiai iliustruotos knygos yra skirtos vaikams, tačiau nebūtinai, picture book galima priskirti ir komiksus, kurių Lietuvoje turime tiek vaikams, tiek paaugliams.
MG (Middle Grade) – literatūra, skirta pradinukams, paprastai 8-12 metų.
YA (Young Adult) – literatūra, skirta paaugliams, arba knyga, kurios veikėjai yra paaugliško amžiaus.
NA (New Adult) – literatūra, skirta ką tik pilnametystės sulaukusiems skaitytojams arba knyga, kurios pagrindinis veikėjas yra to amžiaus, mokosi koledže/universitete.
SF/F – mokslinė fantastika arba fantastika.
PNR – paranormali romantika (paprastai skirta suaugusiesiems, pavyzdžiui, Deborah Harkness „Raganų valandos“).
UF (Urban Fantazy) – fantastinės knygos, kuriose pilna antgamtiškų, magiškų elementų ir veikėjų, kurie aprašomi šiuolaikiniame pasaulyje, realiuose miestuose, o ne įsivaizduojamose vietose. Geriausi to pavyzdžiai visos knygos, panašios į Stephanie Meyer „Saulėlydis“, pavyzdžiui, Alyson Noël „Nemirtingieji“, Lauren Kate „Puolusieji“ ir pan.
Contemp – šiuolaikinė literatūra, knygos, kuriose pasakojama apie veiksmą čia ir dabar moderniomis dienomis, kur nėra jokios magijos ar fantastinių elementų.  

 

Parengta pagal:

A Book Blogger’s Guide to Acronyms, Terms and Slang

 


Discover more from Kitty Writer

Subscribe to get the latest posts to your email.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.