Linkiu tau geros kloties – J.K. Rowling (knyga)


Pakviesta sakyti diplomų įteikimo kalbą Harvardo universitete, J. K. Rowling diplomantams atskleidė, kokios reikšmingos jos sielai yra nesėkmės ir vaizduotė. Turėti drąsos klysti yra taip pat svarbu, kaip ir siekti sėkmės tradiciniais būdais. Mintimis persikelti į kitų – ypač tų, kuriems sekasi prasčiau nei mums, – gyvenimus, yra unikali žmonių savybė, kurią privalome puoselėti.

J. K. Rowling papasakotos istorijos ir provokuojantys klausimai jauniesiems diplomantams įkvėpė daugybę žmonių apsvarstyti, ką reiškia „gerai gyventi“. Ši pirmą kartą publikuojama kalba įkvėps ir pažadins kiekvieną kryžkelėje atsidūrusį žmogų, kad ir kokio amžiaus būtume. Kai išdrįsime rizikuoti ir patirti nesėkmę, kai pasitelksime savo vaizduotės galią, galbūt išmoksime gyventi ne taip atsargiai, atversime širdis naujoms gyvenimo siūlomoms galimybėms.

„Gyvenimas kaip pasaka: svarbu ne ilgas, bet geras.“
SENEKA


Pagrindinė informacija 

Kalba: lietuvių kalba
Išleidimo metai Lietuvoje: 2018
Pirmasis originalus leidimas: 2017
Originali kalba: anglų kalba
Originalus pavadinimas: Very Good Lives
Ankstesnės dalys: nėra
Serijos pavadinimas: nėra
Leidykla (Lietuvoje): Alma littera
Vertėjas (-a): Elžbieta Kmitaitė
Patartinas amžius: +10
Žanras/ tipas: įkvepiančios kalbos
Mitinės būtybės/padarai/ galios: nėra
Puslapių skaičius: 80
Pasakotojas: pati autorė
Autoriaus (-ės) puslapis: https://www.jkrowling.com/


Susijęs vaizdasPaskutiniai skambučiai, diplomų atsiėmimas ir naujas gyvenimo etapas, kuris vienaip ar kitaip visus baugina. Juk dabar viskas bus kitaip. Yra tiek daug galimybių, tiek daug kelių, kuriais galime pasukti ir keliauti. Kaip pasirinkti tą vienintelį? Kaip jaustis drąsiam ir įkvėptam juo keliaujant? O svarbiausia, ką padovanoti tokiam, naują gyvenimo puslapį atsiverčiančiam, žmogui, kad tai būtų gražu, prasminga bei vertinga?

Kadangi šis kūrinys nėra grožinės literatūros atstovas, jo apžvalga bus trumputė, bet nereiškia, kad nenaudinga 😉

Lietuvoje pasirodė garsios rašytojos J. K. Rowling abiturientams sakyta kalba. Žodžiai ir piešiniai susijungia ir nugula dėmesio vertoje plonoje knygutėje. Ši knyga yra pirma tokio savo žanro atstovė Lietuvoje (tikimės, kad ir ne paskutinė). Savo kalboje rašytoja vertė klausytojus suklusti, kelti klausimus ir įkvėpė juos drąsiai žengti į priekį, rašyti ant to naujojo popieriaus lapo įdomią ir jiems ypatingą istoriją.

Nors nesu didelė baigiamųjų kalbų gerbėja (teko žiūrėti garsiąją rašytojo Neil Gaiman kalbą), asmeniškai, man labai patiko skaityti šią gražiai pateiktą kalbą. Rašytoja į kalbą įtraukia ne tik Hario Poterio pasaulio realijų, šmaikščiai kalba, bet taip pat paverčia šią kalbą labai asmeniška, nes dalinasi savo pačios gyvenimo detalėmis. Taip ji siekia įtaigumo, priversti žmones suvokti, kad gyvenimas gali kartais būti tamsus, tačiau tai nereiškia, kad neišaus diena, kai jis taps šviesus. Bijoti nesėkmės ir jos vengti kartais nederėtų, nes tai padeda augti ir pasiekti aukštumų.

J. K. Rowling pabrėžia baimės, nesėkmės ir sėkmės sąvokas, skatina išlikti savimi ir visad drąsiai žiūrėti į priekį, stengtis nepalūžti net ir nesėkmės akimirkose. Ji pozityviai ir su įtaigiais pavyzdžiais kalba apie tai, ką reikia žinoti į platųjį pasaulį išeinantiems maksimalistams, kurie viską vertina per sudaužyto veidrodžio prizmę.

Šioji knygutė kainuoja nedaug, bet už viršelio slypi neįkainojami žodžiai. Negailėkite jų patiems brangiausiems savo artimiesiems, kurie rankose tuoj laikys diplomus ir pažymėjimus. Ši knygutė yra puiki dovana moksleiviams ir studentams įamžinti jų gyvenime vykstančius pasikeitimus ir suteikti jiems drąsos judėti į priekį.


Discover more from Kitty Writer

Subscribe to get the latest posts to your email.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.