Kuriame siaubo istorijas


Nežinau kaip jūs, tačiau aš dievinu Heloviną. Tai nuostabi šiurpuliukus įvaranti šventė, kuri verčia tikėti stebuklais, magija, prakeiksmais ir magiškais sutvėrimais. Taigi, visai  nereikia stebėtis, kad mes jums duosime kelis patarimus, kaip sukurti siaubo kupiną istoriją.

1. Kas jus baugina? 
Pradėkite viską prisimindami savo didžiausias baimes, pamiršdami tuos tipinius dalykus, kurie kelia baimę. Nesvarbu, ar jūsų baimė būtų kažkokia nereikšminga ir paprasta, kaip klounų baimė ar baimė netekti vaiko. Jums reikia atsiminti, kad visos geros istorijos pradedamos nuo kažko asmeniško.

Taigi, kas jums kelia baimę? Akimirką patyrinėkite savo baimes ir paverskite jas dar baisesnėmis.

2. Pasirinkite pagrindinį istorijos veikėją
Stiprus baimės apimtas pagrindinis veikėjas traukia skaitytojus ir leidžia jiems jausti baimę. Šis faktas tinka tiek pasakojant istoriją iš geriečio, tiek iš blogiečio perspektyvos.

3. Padirbėkite ties įtampa/ paslaptimi 
Hitchcock’as ne veltui buvo vienas iš geriausių įtampos kūrėjų. Geroje siaubo istorijoje nebūtinai turi būti siaubingos išvaizdos žudikas. Ne, baimė kyla iš to, ką jis gali padaryti. Gera siaubo istorija suteikia nedaug, tačiau užtektinai informacijos, kad skaitytojas suvoktų, kad kažkas istorijoje nėra gerai. Viskas yra atskleidžiama tik pabaigoje.

4.  Perspėjimas: venkite tropų. 
Kaip ir kiekviena žanras, taip ir siaubo literatūra turi savų tropų (elementų). Elkitės su jais atsargiai ir netgi stenkitės jų vengti. Juk jau žinote ne vieną istoriją, kurioje kvailos merginos padaro kvailas klaidas, dėl kurių jos nužudomos serijinio žudiko.

Keli papildomi patarimai

Domėkitės vietos ir pasaulio legendomis. Viena iš geriausių legendų galėtų būti Kruvinoji Merė, kai jos vardą tris kartus sakai tamsoje prieš veidrodį. Taip pat tokias legendas savo istorijoms jūs patys galite sukurti. Neva kažkas buvo kraupiai nužudytas ir dabar neranda sau ramybės ir vaidenasi tam tikrame name ir pan.

Tamsos baimė. Mes visi bijome tamsos, ir kas joje gali slypėti. Nepamirškite kartas nuo karto išjungti šviesas savo istorijoje, atšaldyti kambarius ir skleisti keistus garsus.

Niekados skaitytojui nesakykite, kad jis turi bijoti. Jūsų parinkti žodžiai, apibūdinantis veiksmą, turi priversti skaitytojus jausti baimę, o ne tiesiai šviesiai jiems sakyti, kad jūs turite bijoti.

Žaidimas su laiku. Kaip ir kitų žanrų rašytojai, taip ir siaubo kūrėjai naudoja tiksinčią bombą. Pavyzdžiui, yra kažkoks prakeiksmas, kurio neatsikračius per tam tikrą laiką, tu mirsi. Filmas “Skambutis“ puikiai panaudoja tiksinčią bombą.

Laisvai verta iš:

Daugiau galite paskaityti apie siaubo knygų rašymą:

kitty


Discover more from Kitty Writer

Subscribe to get the latest posts to your email.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.