Viskas apie… skyrius


Vienas iš svarbiausių dalykų rašant knygą yra skyriai. Skyriai gali būti patys įvairiausi ir paties įvairiausio tiek laiko, tiek žodžių apimties atžvilgiu. Tačiau kaip reikėtų pabaigti skyrių? Kokie yra patarimai? Kas yra skyrius? Kas jam būdinga? Šiandien apie tai ir pakalbėkime.

Turbūt nėra paslaptis, kad vienas skyrius dažniausiai aprašo tam tikrą sceną, tam tikrą laiko periodą. Todėl mes dažniausiai ir baigiame knygą skaityti su naujo skyriaus pradžia, jeigu buvusio pabaiga mūsų nesugundo pakankamai, kad nuspręstumėme skaityti dar vieną skyrių.

Taigi, kaip priversti skaitytoją neužversti knygos ir skaityti kitą skyrių? Vienas iš efektingų patarimų yra pabaigti skyrių su nauju konfliktu. Žinoma, nepriimkite to tiesiogine to žodžio prasme. Naujas konfliktas gali būti pateiktas įvairiais būdais: užuomina, kokio nors netikėto fakto pateikimu, nauju veikėjų tikslu ar motyvacija veikti. Bet būkite atsargūs ir nepateikite per daug informacijos. Juk jūsų skyriaus pabaiga turi žadinti smalsumą, o neatsakyti į visus iškilusius klausimus.

Kaip jau minėjau, skyrių gali būti įvairių, taip ir pateikiamos informacijos jose. Pats skyrius gali būti padalintas į daugybę smulkesnių segmentų siekiant padaryti šuolius laike ar apsaugoti tekstą nuo nuobodaus turinio, o gal pas jus pasikeičia perspektyvos. Šį aspektą vertėtų atsiminti, kadangi tai gali įtakoti jūsų skyriaus pabaigą. Vienas iš pastebėjimų yra tai, kad kuo trumpesnis skyrius, tuo sunkiau jo pabaigoje palikti kabliuką, tačiau neįsijauskite rašydami ir super ilgus, nes juk dauguma mūsų skaito nuo skyriaus iki skyriaus.

Taip pat mes dažnai manome ir ne kartą surandame, kad skyrių pabaiga, paskutinėje pastraipoje esantys sakiniai skamba kaip viso įvykio santrauka su išvadomis. Kartais tokios skyrių pabaigos reikalingos, tačiau jų turėtų būti kuo mažiau arba jos turėtų sukelti jausmą, kad skaitome ne raportą, o supažindinimą su nauja problema.

Kitas dalykas, kurį turite atsiminti ir, deja, susitaikyti su tuo, kad visi jūsų skyriai negali ir nesugebės būti užbaigti su vienoda įtampa ir smūgiu į veikėjo jausmus ar mintis. Gal tai ir gerai, nes paprasčiausiai tapsite nuspėjamu, o tokios sprogstančios skyrių pabaigos gali skaitytoją ir išvarginti ir, užuot skaitęs sekantį skyrių, jis norės pailsėti. Dažniau stenkitės pabaigti skyrius kabliukais t.y. užduoti naujus klausimus, netikėtai pabaigti veiksmą. Šioje vietoje prisiminkite visus iki šiol žiūrėtus serialus. Kiekvieno jų serija baigiasi kabliuku.

Tradiciniai taškai pabaigti vieną ir pradėti kitą skyrių:

  • Kai pasikeičia scena ir aplinka.
  • Kai stipriai pasikeičia laikas.
  • Kai pasikeičia veikėjai ar konfliktas.
  • Kai pasikeičia siužeto linija.
  • Kai pasikeičia veikėjo perspektyva.

Klausimai padedantys nuspręsti, ar jau atėjo metas kitam skyriui:

  • Ar jūsų skyriaus pabaiga iškelia naują klausimą ar užuominą į siužete vyraujančią problemą/ klausimą?
  • Jeigu ne, tada suraskite savo istorijoje siužeto vingį keičiančias vietas ir baikite savo skyrius šiose vietose.
  • Jeigu to reikia, sukeiskite sakinius vietomis, kad pati svarbiausia ir daugiausiai galios skaitytojui turinti informacija būtų paskutinė.

Kaip dažniausiai yra dalinamas tekstas knygoje?

Didžiausi blokai būtų knygos, t.y. skyrių, padalinimas į kelis didelius blokus: Pirma dalis, Antra dalis ir t.t. Dažniausiai autoriai nusprendžia padalinti knygą į dvi ar tris dalis. Rečiau į keturias, penkias ir t.t.

Vėliau knyga dalinama į skyrius, o juose informacija gali būti dar padalinama į smulkesnius blokus, kuriuos vieną nuo kito atskiria tam tikri pasirinkti simboliai ar iliustracijos.

O dabar apverskime viską aukštyn kojomis. Jūsų istorijoje skyriai gali ir neegzistuoti. Juk jūs autorius ir ieškote, kaip istoriją pateikti originaliau, ir mėginate sugalvoti naujus būdus, kaip maištauti prieš nusistovėjusias romanų rašymų taisykles. Tiesiog galite imti ir rašyti knygą nedalindami jos į smulkesnius gabalus.

Bet na, jeigu jau pasirinkote dalinti istoriją į skyrius, judėkime toliau.

Tiksliai pasakyti, kiek būtent jūsų knygoje turi būti skyrių, niekas negali pasakyti. Tai visiškai priklauso nuo jūsų paties.

O kai turime skyrių, susiduriame su kita problema, kaip jį pavadinti.  Galimi būdai:

  •  1
  • Pirmas skyrius
  • 1 skyrius
  • Kažkoks pavadinimas
  • 1 skyrius: Kažkoks pavadinimas
  • Pirmas skyrius: Kažkoks pavadinimas

Taip pat po pavadinimu galite panaudoti kokį nors tekstą, kuris atspindėtų skyriaus emociją ar jį paprasčiausiai įrėmintų. Atsižvelgiant į jūsų istoriją, tas mini tekstukas gali būti įvairus: citatos, jūsų sukurto pasaulio taisyklės ar įstatymai, veikėjo pasakyti žodžiai ir kita.

Šiam  kartui būtų tiek. Smagaus RAŠYMO!

Naudoti puslapiai:

kitty


Discover more from Kitty Writer

Subscribe to get the latest posts to your email.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.