Akronimai, terminai ir žargonas knygų bloguose II


Jei skaitote knygų blogus tikriausiai dažnai susiduriate su įvairiais akronimais* ar terminais, kurių negalite suprasti, ypač jei jie anglų kalba. Šiandien pažvelkime su kokiais akronimais, terminais ar žargoniškais žodžiais apie knygas galite susidurti knygų bloguose, jei skaitote anglų kalba.

*Akronimas – termino, kurį sudaro keli sudėtiniai žodžiai, sutrumpinimas, panaudojant tų žodžių pirmąsias (kartais – ir kitas) raides.

Skaitymo emocijų terminai

The Feels (jausmai) – tai reiškia, kad jūs skaitant knygą perpildytas emocijų; dažnai tai reiškia, kad knygoje perteikiama daug įvairių emocijų. Jei kažkas sako, kad knyga privertė pajusti visą jausmų spektrą, tai yra aukštas jos įvertinimas.
Book Hangover (knygų pagirios)
– kuomet knyga jus emociškai išsekina. Dažnai tai neleidžia skaitytojui iš karto čiupti kitą knygą ir kartais tai veda prie…
Reading Slump/Blogging Slump (skaitymo/blogo rašymo krizė) – kuomet neturi įkvėpimo skaityti ar rašyti blogą.
Mood Reader/Free-Range Reader (nuotaikos skaitytojas/plataus diapazono skaitytojas) – kažkas, kas įprastai renkasi knygas pagal tuometinę nuotaiką ar išgyvenamus jausmus. Ir atvirkščiai – daugelis blogerių turi skaitomų knygų tvarką.

Skaitymo/apžvalgų terminai

TBR (To-Be-Read) – lietuviškai tai skambėtų kaip planuojama skaityti knyga. Kartais tai knyga, kurią būtinai norite perskaityti, o kartais tai tiesiog atsitiktinės knygos, kurias kada nors norėjote perskaityti.
Must Read – lietuviškai skambėtų kaip privaloma perskaityti. Tai knyga, kurią nori perskaityti daug žmonių, arba knyga, kurią perskaityti turėtų konkreti žmonių grupė. Tokiu pagrindu sudaromi sąrašai, kai siūloma skaityti panašias knygas, kaip pavyzdžiui, jei jums patiko Žiedų valdovas, turėtumėte perskaityti Paskutinio elfo seriją.
DNF (did not finish) – nebaigta skaityti knyga, kurios negalėjote įveikti.
Binge-Read – kai iš eilės perskaitote visas ar beveik visas serijai priklausančias knygas.
Spoiler – knygos/istorijos siužeto atskleidimas.
TSTL (Too stupid to live arba per kvailas išgyventi) – herojus, kuris vis priima neteisingus sprendimus, atsiduria per plauką nuo mirties ir vis tiek nepasimoko.
Cliffie (cliffhanger) – kai knyga baigiasi viduryje dramatiško momento, ir dabar turėsime laukti kitos knygos, kad sužinotume kas nutiko vėliau.

Knygų formatai/leidybos terminai

ARC/Galley/Uncorrected Proof/eARC/DRC – visi šie akronimai ir terminai nurodo, kad tai yra Advanced Reader’s Copy, arba pažengusio skaitytojo egzempliorius, dažnai neišbaigtas; tai kopija, kurią leidėjai duoda apžvalgininkams dar prieš spausdinimą. eARC ir DRC (Digital Review Copy) nurodo, kad tai elektroninė knygos kopija.
Physical copy – šis terminas reiškia, kad skaitytojas turi fizinę, popierinę knygos kopiją.
Finished copy – baigtas, išleistas knygos variantas.
PB (Paperback) – knyga minkštu viršeliu.
HC (Hardcover) – knyga kietu viršeliu.
New Release – naujo leidimo knyga; paprastai tai apima pastaruosius kalendorinius metus.
Backlist – knygos išleistos anksčiau, nei per šiuos kalendorinius metus.
Self-Published – knyga, išleista paties autoriaus. Taip savo pirmąją knygą išleido ne vienas vėliau didelio leidyklų dėmesio susilaukęs autorius, pavyzdžiui Susan Ee su savo Angelų įsiveržimu.
Traditionally Published – knyga, išleista vienos pagrindinių leidyklų.
Indie/Small-Press – knyga, išleista mažos nepriklausomos leidyklos.
ISBN (International Standard Book Number) – tai tarptautinis standartinis knygos numeris, kurį turi kiekviena knyga. Tai tartum savotiškas asmens kodas, kuris leidžia identifikuoti išleistą knygą.
MS (Manuskript) – rankraštis arba knygos kopija, kuri yra parašyta (ranka ar kompiuteriu) paties autoriaus.
WIP (Work in progress) – šis terminas reiškia, kad autorius šiuo metu rašo knygą.
Blurb – santrauka, kurią randate ant knygos nugarėlės.
Street Teams – blogeriai ir/ar skaitytojai, kurie entuziastingai reklamuoja autorių ar jo knygas. Paprastai tokie asmenys gauna pažengusio skaitytojo egzempliorius ir pan.

Parengta pagal:

A Book Blogger’s Guide to Acronyms, Terms and Slang


Discover more from Kitty Writer

Subscribe to get the latest posts to your email.

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.