Alice in Zombieland – Gena Showalter (knyga)


Ji nenurims tol, kol kiekvienas vaikščiojantis negyvėlis neatguls atgal į kapą.  Amžiams.

Jeigu kas nors būtų pasakęs Alisai Bell, kad visas jos gyvenimas staiga per sekundę ims ir pasikeis, ji būtų nusijuokusi. Tačiau taip būtent ir atsitiko. Per sekundę. Akimirką, įkvėpimą, momentą, ir viskas, ką ji pažinojo ir mylėjo, dingo.

Jos tėvas buvo teisus. Pabaisos yra tikros.

Tam, kad akeršytų už savo šeimą, Ali priversta išmokti, kaip kovoti su nenumirusiais. Tam, kad išgyventų, ji turi išmokti pasikliauti pačiu blogiausiu vaikinu, Cole Holland. Tačiau Cole ir pats turi savų paslapčių, ir, jeigu Ali nebus pakankamai atsargi, šios paslaptys gali pasirodyti žymiai pavojingesnės nei patys zombiai.


Pagrindinė informacija

Kalba: anglų kalba
Išleidimo metai: 2012
Originalus pavadinimas:  Alice in Zombieland
Ankstesnės dalys: nėra
Serijos pavadinimas: White Rabbit Chronicles
Patartinas amžius: +14/15
Žanras: jaunimo literatūra, fantastika,  paranormalūs, romantika
Mitinės būtybės/padarai/ galios: zombiai
Puslapių skaičius: 480
Pasakotojas: pirmasis asmuo (mergina)
Autoriaus puslapis: http://members.genashowalter.com/


Kartais net nereikia įkristi į kiškio urvą, kad patektum į kitą pasaulį. Kartais tereikia tik traumuojančios patirties, ir štai, atsiduri pasaulyje, kuriame egzistuoja zombiai, trokštantys suvalgyti tave.

Gena Showalter yra garsi amerikiečių rašytoja, kuri moka patraukti dėmesį ir įaudrinti jausmus. Naujausia jos serija paaugliams pasiskolina garsios vaikų pasakos “Alisa stebuklų šalyje“ detales tam, kad sukurtų veiksmo ir įtampos kupiną kūrinį su zombiais.

Tačiau nemanykite, kad istorija iškart gimė nuo to, kad autorė panoro  pasinaudoti garsiąją Alisa. Istorija gimė nuo pavadinimo. Autorė savo draugei jį pasakė,  o šioji paragino pagal tai sukurti istoriją. Kaip vėliau pasakoja autorė, ji pradėjo ir antrą kartą gyvenime parašė viso romano konspektą. Scenos ir dialogai tiesiog liejosi ant popieriaus lapo, tačiau kai Gena Showalter iš tikrųjų prisėjo rašyti romaną, daug kas pasikeitė, nors pati istorija ir situacija ne. Jai taip patiko istorija, kad ji tiesiog nenorėjo niekados palikti jos puslapių.

Bet reikėtų akcentuoti, kad tai nėra pirmoji autorės knyga su zombiais. Šių būtybių galima rasti ir kituose jos kūriniuose, o aiškindama, kodėl taip yra, ji sako, kad jai patinka gėrio ir blogio kova bei paprastoji matematika: žudikas = gėris, o zombiai = blogis, tai žudikai + zombiai =  nuostabus kruvinas laikas.

“Should I pull on a shirt?“ he asked with hint of amusement. I WILL NOT BLUSH. “No.“ He’d be doing the world a favor if he never wore a shirt again, but I wasn’t going to tell him that part. “You’re fine.”

photographer Nikki Omerod; art directed by Gigi Lau

Reikia pripažinti, kad istoriją skaityti yra įdomu ir joje yra gausu veiksmo, pavojų bei įtampos. Nors pripažįstu, pati knygos pradžia buvo ganėtinai nuobodi, nes žodžiai pro akis slinko labai lėtai ir sunkiai. Man iškart norėjosi kažkokio veiksmo, tačiau teko susipažinti su Alisos seserimi, motina ir bepročiu tėvu, kuris, kaip pasirodė vėliau, nėra jau toks ir beprotis.

Nuo pat knygos pradžios autorė stengiasi į savo įsitoriją įpinti vieną svarbią detalę iš garsiosios pasakos: baltasis kiškis. Visame romane jis vaidina svarbų vaidmenį, tačiau Alisa nepuls jo persekioti tam, kad papultų į kitą pasaulį. Tikriausiai reikia patikslinti, kad šioje istorijoje viskas vyksta mūsų dienų pasaulyje. Čia neegzistuoja jokios paranormalios visatos ir dimensijos. Visai ne. Istorijoje yra paprasti žmonės ir žmonės, kurie mato daugiau nei patys norėtų.

“Are you suggesting I’m working with the zombies? That I paid them to pretend to attack me so that I’d trick you into letting me join you?”“Did you?” Mr. Holland demanded.“Yeah, okay,” I said in a sugar-sweet tone. “You’re right. I was having dinner with Zombie Carl the other night. You know, steaks, rare, and a bottle of vintage type A. He told me all his secrets, but too bad for you I promised him I wouldn’t tell. In exchange I asked him to gather his best undead buddies and stalk me through my friend’s yard. And oh, yeah, it wastotally fine if they wanted to use me as an all-night dinner buffet, because having organs is so last season.”

Knygoje yra zombiai ir su jais yra kovojama. Bet autorė nusprendė zombius truputį pakoreguoti ir jie daugiau primena piktasias dvasias, kurios nori suryti gerąsias dvąsias. Per traumuojančią auto avariją, Alisa įgauna gebėjimą išvysti zombius, ir šie pavirsta merginos didžiule problema, nes jie pradeda ją persekioti.

Todėl visai nenuostabu, kad pagrindinė veikėja yra priversta būti kieta veikėja. Taigi, jeigu mėgstate merginas, kurios gali kam nors iškaršti šiknas, tai šios knygos Alisa tai daro profesionaliai. Be to, ji yra ypatinga, nes turi tam tikrų gebėjimų. Šioji mergina taip pat yra tokia veikėja, į kurią galima lyguotis ir lengvai pamilti dėl jos drąsos, ištikimybės ir paprastumo. Taip pat ji turi humoro jausmą, kaip ir Kat bei Frosty, kurių pasirodymas knygoje yra tikra puota skaitytojui, norinčiam nusišypsoti ar nusijuokti. Autorė tikrai sukūrė du vertus vienas kito veikėjus, tarp kurių tikrai vyrauja kažkokia nuostabi chemija.

Tačiau nors šie įdomūs veikėjai trauks jūsų dėmesį, bet visiškai jį pavogs kitas veikėjas. Cole. Jis yra šios knygos pagrindinis berniukas, dėl kurio Alisa tirps, o skaitytojos trokš, kad šis vaikinas būtų tikras.

“I can’t promise we’ll ever use you for a hasty getaway,” Cole said, “but with a little work, you might be able to race my grandmother—while she’s on her scooter.”

Nors Cole iš tikrųjų dėl daugybės įvairių dalykų galima būtų priskirti tiems jau kone stereotipais pavirtusiais vaikinais paauglių knygose, kuriose yra kreipiamas nemenkas dėmesys į romantinę siužeto liniją, tačiau visiškai drįsti sakyti, kad Cole nėra išskirtinis, nedrįsčiau. Taip, jis blogiukas. Taip, jis raumenų kalnas. Taip, jo akys violetinės. Taip, jis paslaptingas. Taip, jo praeitis tikrai yra šlykšti ir nepavydėtina. Tačiau jis yra ir kovotojas, ir ištikimas draugas, ir rūpestingas, ir niekados nepasiduodantis. Pamatysite, jeigu skaitysite šią knygą, jūs irgi jausitės panašiai kaip aš. Atrodys, kad tokį vaikiną jau kartu ir teko, ir neteko sutikti kitose knygose.

Taigi, jau užsiminiau, kad zombiai šioje knygoje yra blogiečiai, tačiau nereikia apsiriboti tik ties šiuo dalyku. Knygoje yra sukurta tam tikra šio slaptojo, ne visiems prieinamo pasaulio struktūra/ visuomenė, kurios kovoja viena prieš kitą, kadangi viena pusė nori naikinti zombius, o kita jais pasinaudoti savo savaudiškiems tikslams. Todėl, kai pasakiau, kad knygoje yra įtampos, tikrai nejuokavau. Jos yra su apstu iš abiejų pusių.

Nors ir kaip buvo stengtasi sukurti logišką pasaulio sistemą, kai kurie aspektai vis dėlto dar liko iki galo nepaaiškinti, o dėl to galima pasijausti, kad tikrai esate atsidūrę kitame pasaulyje, kur gali įvykti viskas.  Tikriausiai kitose serijos dalyse tai bus aiškiau paaiškinta ir pateikta skaitytojams.

O tiems, kuriems rūpi romantinė šios istorijos pusė, tai galiu pasakyti, kad tikrai sulauksite karštų bučinių, apsikabinimų ir urvinio žmogaus pasirodymų 😀 O tai, kad knygoje bus ir veiksmo, kraujo, mėlynių ir mirčių, viską tik paverčia neblogu svaiginamu kokteiliu.

Taigi, koks verdiktas? Istorija nebloga ir įdomi, o zombiai man kaip niekad šios knygos pagalba pasirodė įdomūs padarai, kurie yra verti dėmesio, nes, prisipažįstu, stengiuosi kuo mažiau skaityti knygų apie juos. Kažkodėl jie nepasirodė įdomūs, tačiau dabar…

Knygą ypatingai rekomenduočiau tiems, kuriems patinka tamsios istorijos, kuriose apstu pavojų ir zombių. Kitiems siūlyčiau šią knygą geriau palikti nuošalyje.

Visos knygos priklausančios serijai:


keturikitty

Parašykite komentarą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.